Els Beneficis de la Lluna (XXXVII)

 [@more@]  


   La lluna, que és el caprici mateix, mirà per la finestra mentre tu dormies en el teu bressol, i es digué: “Aquest infant em plau.”    

    

   I descendí suaument la seva escala de núvols i passà sense fer soroll a través dels vidres. Després s’estengué damunt teu amb la lleugera tendresa d’una mare, i deposà els seus colors sobre la teva cara. Les teves pupiles han quedat verdes, i les teves galtes extraordinàriament pàl·lides. És contemplant aquesta visita que els teus ulls s’han engrandit tan estranyament; i ella t’ha estret la gola tan tendrament que t’has guardat per sempre les ganes de plorar.    

    

   Mentrestant, en l’expansió de la seva joia, la Lluna emplenava tota la cambra com una atmosfera fosfòrica, com un verí lluminós; i tota aquesta llum vivent pensava i deia: “Tu patiràs eternament la influencia del meu bes. Tu seràs bella a la teva manera. Tu estimaràs el que jo estimi i a qui m’estimi: l’aigua, els núvols, el silenci i la nit; el mar immens i verd; l’aigua informe i multiforme; el lloc on tu no hi seràs; l’amant que no coneixeràs; les flors monstruoses; els perfums que fan delirar; els gats que s’esvaneixen damunt dels pianos, i que gemeguen com les dones, amb una veu ronca i fina!    

    

   “I seràs amada pels meus amants, cortejada pels meus cortesans: Seràs la reina dels homes amb els ulls verds als quals he estret també la gola amb les meves carícies nocturnes; d’aquells que estimen el mar, el mar immens, tumultuós i verd, l’aigua informe i multiforme, el lloc on no hi són, la dona que no coneixen, les flors sinistres que s’assemblen als encensers d’una religió desconeguda, els perfums que torben la voluntat, i els animals salvatges i voluptuosos que són els emblemes de la seva follia.” 

    

   I és per això, maleïda estimada filla consentida, que ara sóc ajagut als teus peus, buscant en tota la teva persona el reflex de la temible Divinitat, de la fatídica padrina, de la nodrissa emmetzinadora de tots els llunàtics.


Les bienfaits de la lune

     La Lune, qui est le caprice même, regarda par la fenêtre pendant que tu dormais dans ton berceau, et se dit: "Cette enfant me plaît."
     Et elle descendit moelleusement son escalier de nuages et passa sans bruit à travers les vitres. Puis elle s’étendit sur toi avec la tendresse souple d’une mère, et elle déposa ses couleurs sur ta face. Tes prunelles en sont restées vertes, et tes joues extraordinairement pâles. C’est en contemplant cette visiteuse que tes yeux se sont si bizarrement agrandis; et elle t’a si tendrement serrée à la gorge que tu en as gardé pour toujours l’envie de pleurer.
     Cependant, dans l’expansion de sa joie, la Lune remplissait toute la chambre comme une atmosphère phosphorique, comme un poison lumineux; et toute cette lumière vivante pensait et disait: "Tu subiras éternellement l’influence de mon baiser. Tu seras belle à ma manière. Tu aimeras ce que j’aime et ce qui m’aime: l’eau, les nuages, le silence et la nuit; la mer immense et verte; l’eau informe et multiforme; le lieu où tu ne seras pas; l’amant que tu ne connaîtras pas; les fleurs monstrueuses; les parfums qui font délirer; les chats qui se pâment sur les pianos, et qui gémissent comme les femmes, d’une voix rauque et douce!
     "Et tu serais aimée de mes amants, courtisée par mes courtisans. Tu seras la reine des hommes aux yeux verts dont j’ai serré aussi la gorge dans mes caresses nocturnes; de ceux-là qui aiment la mer, la mer immense, tumultueuse et verte, l’eau informe et multiforme, le lieu où ils ne sont pas, la femme qu’ils ne connaissent pas, les fleurs sinistres qui ressemblent aux encensoirs d’une religion inconnue, les parfums qui troublent la volonté, et les animaux sauvages et voluptueux qui sont les emblèmes de leur folie."

     Et c’est pour cela, maudite chère enfant gâtée, que je suis maintenant couché à tes pieds, cherchant dans toute ta personne le reflet de la redoutable Divinité, de la fatidique marraine, de la nourrice empoisonneuse de tous les lunatiques.

      Charles Pierre Baudelaire


 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.