Un Cavall de Raça (XXXIX)

[@more@]


   Ella és molt lletxa. Ella és deliciosa tanmateix!    

    

   El Temps i l’Amor l’han marcat amb les seves urpes li han ensenyat cruelment el que cada minut i cada bes s’emporten de joventut i de frescor.    

    

   Ella és veritablement lletxa; és formiga, aranya, si voleu, esquelet fins i tot; però també és beuratge, magisteri, bruixeria! En suma, és exquisida.    

    

   El Temps no ha pogut rompre l’harmonia crepitant del seu pas, ni l’elegància indestructible de la seva carcanada. L’Amor no ha alterat la suavitat del seu alè d’infant; i el Temps no ha arrancat res de la seva abundant crinera d’on exhala en ferotges perfums tota la vitalitat endiablada del Midi francès: Nîmes, Aix, Arles, Avignon, Narbonna; Touluse; ciutats beneïdes pel sol, amoroses i encantadores!    

    

   El Temps i l’Amor l’han mossegat vanament amb belles dents; no han disminuït en res el vague encant, però eternal, de la seva pitrera de xicot.    

    

   Afeblida potser, però no fatigada, i sempre heroica, ella fa pensar en un d’aquests cavalls de gran raça que l’ull del veritable afeccionat reconeix, fins i tot enganxats a una carrossa de lloguer o a un pesat carretó.    

    

   I a més a més és tan suau i tan fervent! Ella estima com s’estima en la tardor; es diria que la proximitat de l’hivern encén en el seu cor un foc nou, i la servilitat de la seva tendresa no te mai res de fatigant.


Un cheval de race

     Elle est bien laide. Elle est délicieuse pourtant!
     Le Temps et l’Amour l’ont marquée de leurs griffes et lui ont cruellement enseigné ce que chaque minute et chaque baiser emportent de jeunesse et de fraîcheur.
     Elle est vraiment laide; elle est fourmi, araignée, si vous voulez, squelette même; mais aussi elle est breuvage, magistère, sorcellerie! en somme, elle est exquise.
     Le Temps n’a pu rompre l’harmonie pétillante de sa démarche ni l’élégance indestructible de son armature. L’Amour n’a pas altéré la suavité de son haleine d’enfant; et le Temps n’a rien arraché de son abondance crinière d’où s’exhale en fauves parfums toute la vitalité endiablée du Midi français: Nîmes, Aix, Arles, Avignon, Narbonne, Toulouse, villes bénies du soleil, amoureuses et charmantes!
     Le Temps et l’Amour l’ont vainement mordue à belles dents; ils n’ont rien diminué du charme vague, mais éternel, de sa poitrine garçonnière.
     Usée peut-être, mais non fatiguée, et toujours héroïque, elle fait penser à ces chevaux de grande race que l’oeil du véritable amateur reconnaît, même attelés à un carrosse de louage ou à un lourd chariot.
     Et puis elle est si douce et si fervente! Elle aime comme on aime en automne; on dirait que les approches de l’hiver allument dans son coeur un feu nouveau, et la servilité de sa tendresse n’a jamais rien de fatigant.

     Charles Pierre Baudelaire

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.